Hoe maak je van je hobby je werk? Is dat überhaupt mogelijk als je hobby met comics te maken heeft? En hoe blijft het dan leuk? Met die vragen in zijn achterhoofd bouwde Marcel (44) het afgelopen jaar zijn mancave.
“Deze moet ik nog lezen”, vertelt Marcel terwijl hij naar de stapel comics in het gele rekje naast zijn stoel wijst. Dat is voor een liefhebber natuurlijk geen straf, maar in de wereld van de comics is het ook belangrijk om je parate kennis bij te houden. Zeker als je er een beetje aan wilt verdienen. En dat doet Marcel: in een paar maanden tijd zette hij zijn bedrijf Lord of the Shortbox Comics op, gericht op de handel en speculatie in comics. Het is momenteel dus niet alleen zijn favoriete hobby, maar ook gedeeltelijk zijn werk.
Dat straalt af op zijn mancave, die op het moment van schrijven net af is. Zo’n beetje alles staat in het teken van de balans tussen werk en hobby. Geen rommelige boekenplanken en een poef om op te lezen, maar een strakke inrichting in de kleuren van zijn bedrijf. De muren zijn brand- en vochtwerend, om de investeringen te beschermen. Marcel’s bureau is voorzien van een ministudio om comics online te presenteren tijdens een wekelijkse veiling, live op Facebook. Aan de muren hangen lijsten met daarin zorgvuldig uitgekozen klassiekers uit de comicwereld. Marcel, grijnzend: “Ik zit nu voor het eerst in die gele stoel. Die is eigenlijk bedoeld om in de toekomst andere verzamelaars in te interviewen met livestreams op Facebook of Youtube.”
‘Shit, mijn hobby loopt uit de hand’
Alles om een brand neer te zetten, dus. Hier komt Marcel’s achtergrond als marketeer om de hoek kijken. Toen hij drie jaar geleden zijn liefde voor comics weer oppakte, besloot hij er een handel van te maken. Centraal staat het speuren naar key issues, exemplaren waarin bijvoorbeeld een nieuwe superheld voor het eerst verschijnt. Die kunnen enorm in waarde toenemen. De eerste verschijning van Spiderman uit 1962 levert bijvoorbeeld tussen de tienduizend euro en drie ton op, afhankelijk van conditie. Maar ook modernere comics kunnen veel waard worden. “Dat is natuurlijk wel afhankelijk van de staat, populariteit en print run van de comic”, aldus Marcel. “In het begin leidde mijn zoektocht vooral tot frustratie. Ik zocht op Marktplaats naar leuke comics om op te kopen en ik kwam er al snel achter dat het voor mij geen plezier opleverde. Alles draait om de transactie en dan is het klaar. Ik miste de lol achter het hunten, het zoeken naar een toffe issue en het leren kennen van andere verzamelaars. Toen ik het daar dit jaar over had met mijn partner, zei ze: ‘Jij bent toch een marketeer? Verzin dan een leukere manier om comics te kopen en verkopen voor jou en andere verzamelaars.’ Ik had op dat moment net een interim opdracht afgerond en kon zo verder met een nieuwe klus. Aan de andere kant kon ik ook op de challenge van mijn partner ingaan en doen wat ik, van kinds af aan, altijd al heb willen doen.”
Inmiddels zijn we een paar maanden verder en heeft Marcel met Lord of the Shortbox een trouwe community van liefhebbers opgebouwd, die wekelijks meedingen naar zijn comics. Die koopt hij via bulk partijen in en verschijnen via zijn mini-studio in een besloten veiling op Facebook. De eerste die reageert in de Live Sale, ‘krijgt’ ze. “Zoiets bestond nog niet in Nederland. Kijk, nu is het wél leuk. Ik ken al die verzamelaars bij naam, ontmoet ze op beurzen en heb hele gesprekken met ze over ons favoriete onderwerp. Bovendien vraag ik een vrij lage prijs voor de comics, dat houdt het voor iedereen leuk. Zodra er een koper is, noteert Marcel alle details razendsnel in een excel sheet. Inpakken en verzenden doet hij ook nog eigenhandig. Hij kijkt even glazig naar de enorme sheet vol voorraadgegevens en bestellingen en zucht. Dan, lachend: “Als ik dit zo zie, denk ik wel eens: shit, mijn hobby loopt uit de hand.”
‘Ik kon gaan doen wat ik, van kinds af aan, al wilde doen’
Nu het bedrijf volop draait, is het de uitdaging om de liefde voor comics voorop te laten staan. Als puber was hij er al gek op, met een voorkeur voor uitgever Marvel. Zijn persoonlijke verzameling zit in de zwarte kisten die tegen de muur staan. Marcel: “In die witte kast zitten longboxes van wit karton, de standaard in het wereldje. Daar kun je zo lekker in zoeken naar je favoriete comic. Voor beurzen wilde ik iets anders en toen kwam ik deze kunststoffen kisten tegen. Stevig, ander kleurtje en dus opvallend als je op een beurs staat. En ze zijn korter, dus dit zijn shortboxes.” Wijzend naar zijn bedrijfsnaam: “Snap je ‘m?”
Hij grabbelt in één van de shortboxes en trekt de eerste comic eruit die hij jaren geleden kocht: The Incredible Hulk #340, getekend door de iconische Todd McFarlane. “Eind jaren tachtig ging hij Spiderman tekenen”, vertelt Marcel, die meteen fan was van McFarlane. ‘Hij was bovendien de eerste die Venom tekende en later, toen hij Marvel verliet, startte hij zijn eigen uitgeverij en maakte hij Spawn. Dit was een character die hij als kind al in zijn hoofd had en altijd heeft achtergehouden tot hij zelf onafhankelijk comics ging publiceren. Daarvan verscheen dit jaar inmiddels de driehonderdste comic. Daarmee is het de langst lopende serie van comics, uitgegeven door een independent publisher.” Een inspirerend voorbeeld van iemand die zijn droom heeft verwezenlijkt, aldus Marcel. Toch verkocht de jonge Marcel tot twee keer toe zijn eigen verzameling. “Op mijn zestiende en achttiende”, verzucht hij. “En dan achteraf toch weer spijt krijgen.”
Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan. Aan de muur hangt een gesealde comic en gelijk beeldige poster van Spiderman getekend door McFarlane “Deze comic is een gelimiteerde 1:100 variant. Ik had die poster uit de jaren ‘80 bewaard en die kwam ik ineens weer tegen op de zolder van mijn ouders. Dat was het moment dat de liefde weer terugkwam. Die poster zelf is niet zoveel geld waard, maar heeft voor mij veel emotionele waarde. Ze mogen alles hier kopen, maar die poster blijft hier hangen.”